Историјат школе

Школа у Смољинцу је стара више од два века. У свом капиталном делу „Кнежевина Србија“ секретар Министарства просвете Кнежевине Србије, Милан Ђ. Милићевић је објавио да је Смољинац имао школу 1804. године и да је две године касније школу добио и Кличевац.

Те године, када је легендарни српски вожд Карађорђе Петровић дигао народ на устанак, у Смољинац је стигао народни учитељ Михаило Крстић и отворио прву сеоску школу на овим просторима. Михаило Крстић је рођен 1760. године у Гају у Банату.  Учитељи из Војводине, која је тада припадала Аустроугарској, били су пионири просвете у  Србији. У то време се у школу ишло сваког дана, изузев недељом и празницима- све до 1887. Уџбеника није било (први српски уџбеник је одштампан 1832. г.)

О томе да је смољиначка школа још у оно време уживала велики углед  сведочи и чињеница, поткрепљена писаним изворима, да је знатан број угледних житеља слао децу управо овде  у време када је увелико радила школа у Пожаревцу.

Наша школа је за ова два века прошла кроз два српска устанка,  реформе, реорганизације, ратове. За то време је мењала и називе:

- 1804-1858  -  Мала школа

- 1859-1936 – Основна школа

- 1937-1959 – Основна школа у Смољинцу

- 1966. – ОШ «Дража Марковић Рођа»

 

Наша школа је данас пријатно место за игру и рад. Трудимо се да услове за рад учинимо још бољим. Наставу унапређујемо по принципима савремене педагогије, уз коришћење нових метода и средстава. Нажалост, иако се налази у плодној стишкој равници, све је мање породица које се одлучују да наставе живот у Смољинцу. Самим тим, све је мање и ђака. Трудимо се да својим радом и односом према деци, родитељима и локалној заједници допринесемо да се наше село, заједно са школом, прошири и постане привлачно место за живот и рад.

Векови којима траје дају нашој школи додатну вредност.


  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
© 2024 Ош Смољинац. Сва права задржана. Направљено од GruTech